Visa mig vägen

Visa mig vägen

Urfremføring i Borre kirke, Horten
søndag 27.10.2019 kl 19:00

Medvirkende:
Eli Helland solist
Borre Vocale med dirigent Eli Rudland Næss
Kristoffer Myre Eng orgel/piano
Tore T Sandbakken trommer/perkusjon

Koret Borre Vocale og dirigent Eli Rudland Næss sa høsten 2018 ja til å innlede samarbeid rundt uroppførelse av korverket Visa mig vägen.
Verkets tekst er av hellige Birgitta (1303 – 1373), også kalt Birgitta av Vadstena.
Musikk av Eli Helland.

Dette skriver Rudland Næss om prosjektet konserten inngår i:
Høsten 2019 ønsker vi med ulike arrangementer å fokusere på Borre kirke med sitt Borrekors som et sentralt pilegrimsmål i Europa. I forbindelse med merkingen av pilegrimsleden gjennom Vestfold, deltar menigheten i Peregrinusprosjektet som har utstilling på Haugar kunstmuseum og i tillegg et samtidskunstverk av nasjonale og internasjonale anerkjente kunstnere plassert i Borre og tre andre kirker i fylket. Kunstverkene har kristen og religiøs tematikk og man øsnker med disse å skape rom for en offentlig samtale om troens plass i vår tid og vårt samfunn.

Eli Helland har tonesatt Hellige Birgittas bønner som speiler kraften som forener mennesker uavhengig av alder, kjønn, rase eller religion. Musikken, født ut av tekstene, utvider opplevelsen og rommet rundt dem. Visjonen er at tilhørerne skal fornemme denne kraften via ordene og musikken. På konserten vil Borre Vocale opptre som Birgittas følge under hennes lange pilegrimsvandring fra Norden til Roma. Møtet mellom kirkemusikk, middelalder og jazz gir et fruktbart og spennende uttrykk. Og rammen kunne ikke vært bedre: Middelalderkirken som også var et sentralt pilegrimsmål.

Vi ønsker også å sette av en kveld til foredrag om Hellige Birgitta i forkant av konserten, for å gi publikum en større forståelse av Helliga Birgittas betydning i samtid og ettertid. Hun var Nordens første store kvinnelige forfatter, hun gikk i tro på pilegrimsferd helt til Roma gjennom et Europa preget av Svartedauen. Her har vi vært så heldige å få kanskje landets fremste ekspert på området: professor Unn Falkeid. Eli Helland vil gi en smakebit på noen av Birgittas tonesatte bønner.

 

 

Legg igjen en kommentar Share

Legg igjen en kommentar