Eli Helland Blogg

Buongiorno! Buongiorno!

Hilsen fra Roma.

Kjære medmenneske.

Jeg har vært tre uker i Roma på stipend, har igjen en uke. Jeg bor på Circolo Scandinavo, et kunstnerkollektiv der en kan søke om opphold 1-3 måneder.

Her bor jeg sammen med svenske, finske og norske kunstnere: det er forfattere, en skuespillere og en fotokunstner.

Motivasjonen for å reise til Roma for min del var å komme til byen der hellige Birgitta bodde i 24 år, til sin død i 1373. Få besøke huset der hun bodde i 19 år, rommet hun døde i, og ikke minst få synge sammen med nonnene i klosterkirken og komme nærmere deres daglige liv.

Da jeg hadde funnet frem til birgittinernes klosterkirke og var på første messe, var det opplevelsen av sangen ders som nådde meg sterkest. Jeg tenkte at Birgitta forstod verdien av å hver eneste dag la sin sjel og sitt hjerte, sin indre kraft tone frem i sang. Flere ganger hver dag praktiserer nonnene i hennes orden dette.  Jeg ble også påmint om hva det gjør med oss å synge sammen, at det forener oss.

Jeg har etter det første besøket flere ganger gått tilbake til Birgittaklostret på Piazza Farnesi, 11 min gange fra Circolo. Jeg har deltatt på bønn og messer. Jeg har vært på omvisning i huset, har spist frokoster i matsalen og hatt samtale med Søster Fabia. Hun svarte tålmodig på mine spørsmål og etterpå ga hun meg en nydelig gave som minne. Kanskje fordi jeg hadde gitt min CD med Birgittas bønner til dem.

Hva vekker så alt dette i meg – et moderne ikke kirkelig menneske?

Mye! Jeg sitter utålmodig i de harde kirkebenkene under bønn og sang. Mine lange, skandinaviske bein får ikke plass,. Jeg vrir irritert på meg og forsøker henge med når nonnene etter tur reiser seg, setter seg, kneler, reiser seg igjen, bøyer hodet osv.

Jeg provoseres av det faktum at det kun er mannlige prester som kommer og leser teksten, og ikke minst, tolker bibelteksten for nonnene. Når jeg spør søster Fabia om akkurat dette smiler hun mildt og viser sin hengivenhet til gjeldende praksis. Ingenting i henne røper ønske om forandring.

Søster Fabia informerer, når hun blir spurt, om rutinene i klostret. Opp 5:30 hver dag. 6:00-8:30 bønn, sang og messe. Frokost til kl 9:00 og deretter arbeidsoppgaver. 12:30 lunsj og 13:30 -14:30 egentid. En time per dag egentid. Deretter en time til å ordne praktiske saker som har med en selv å gjøre. Jeg kan tenke på slikt som å handle undertøy, medisiner, gå til tannlege. Så er det arbeid igjen, middag og kveldsbønn, som er ferdig 21:20, og da er det i seng. Opp igjen neste morgen.

Jeg har vært igjennom ulike reaksjoner disse ukene. Tenkt tanker som ”Hvorfor kaster de bort tilden på all denne bønn og sang! Hvorfor gjør de ikke helle noe fornuftig? Og sangen deres, de kunne godt fått coaching både på stemmebruk og valg av tonearter.”

Men her røres ikke ting ved. Det både provoserer og lokker. Noe består gjennom århundrene. Hva som enn foregår utenfor klostermurene, så fortsetter nonnene sine daglige rutiner. Pusser og polerer, både de vakre marmorgulvene og rommene viet hengivenhet. Og der nærmer jeg meg noe unevnelig, nemlig det som hver og en av dem sitter med når de løfter blikket mot krusifikset og synger. Når de bøyer hodet i underkastelse og tilbedelse. Non of my business.

Mine indre protester og argument mot denne livsstil er forankret i kultur, behov og vaner. Men det hjelper ikke. Kl 16:30 i dag sitter jeg igjen i de ubehagelige kirkebenkene og lar meg berøre av rommet, tradisjonen og nonnenes unisone sang. Berøres dypt et sted, der ingen forklaringer eller protester slipper til.

Visa mig vägen

Visa mig vägen

Urfremføring i Borre kirke, Horten
søndag 27.10.2019 kl 19:00

Medvirkende:
Eli Helland solist
Borre Vocale med dirigent Eli Rudland Næss
Kristoffer Myre Eng orgel/piano
Tore T Sandbakken trommer/perkusjon

Koret Borre Vocale og dirigent Eli Rudland Næss sa høsten 2018 ja til å innlede samarbeid rundt uroppførelse av korverket Visa mig vägen.
Verkets tekst er av hellige Birgitta (1303 – 1373), også kalt Birgitta av Vadstena.
Musikk av Eli Helland.

Dette skriver Rudland Næss om prosjektet konserten inngår i:
Høsten 2019 ønsker vi med ulike arrangementer å fokusere på Borre kirke med sitt Borrekors som et sentralt pilegrimsmål i Europa. I forbindelse med merkingen av pilegrimsleden gjennom Vestfold, deltar menigheten i Peregrinusprosjektet som har utstilling på Haugar kunstmuseum og i tillegg et samtidskunstverk av nasjonale og internasjonale anerkjente kunstnere plassert i Borre og tre andre kirker i fylket. Kunstverkene har kristen og religiøs tematikk og man øsnker med disse å skape rom for en offentlig samtale om troens plass i vår tid og vårt samfunn.

Eli Helland har tonesatt Hellige Birgittas bønner som speiler kraften som forener mennesker uavhengig av alder, kjønn, rase eller religion. Musikken, født ut av tekstene, utvider opplevelsen og rommet rundt dem. Visjonen er at tilhørerne skal fornemme denne kraften via ordene og musikken. På konserten vil Borre Vocale opptre som Birgittas følge under hennes lange pilegrimsvandring fra Norden til Roma. Møtet mellom kirkemusikk, middelalder og jazz gir et fruktbart og spennende uttrykk. Og rammen kunne ikke vært bedre: Middelalderkirken som også var et sentralt pilegrimsmål.

Vi ønsker også å sette av en kveld til foredrag om Hellige Birgitta i forkant av konserten, for å gi publikum en større forståelse av Helliga Birgittas betydning i samtid og ettertid. Hun var Nordens første store kvinnelige forfatter, hun gikk i tro på pilegrimsferd helt til Roma gjennom et Europa preget av Svartedauen. Her har vi vært så heldige å få kanskje landets fremste ekspert på området: professor Unn Falkeid. Eli Helland vil gi en smakebit på noen av Birgittas tonesatte bønner.

 

 

Slamer & Jazz

Salmer & Jazz i Oslo domkirke

For 8. året i rad arrangeres konserten Salmer & Jazz i Oslo domkirke for alle byens syehjemsbeboere.
Ca 400 deltagerer hvert år. For å få plass til rundt 60 rullestoler må benker flyttes, ramper leies inn til alle innganger og heismontør bestilles. Skulle bare mangle!

Arrangementet er et samarbeid mellom initiativtaker Eli Helland, Sykehjemsetaten og Oslo domkirke.
Ca 20 frivillige hjelper til under arrangementet.

Det blir en god balnding av jazz og kjente salmer.

I bandet:
Eli Helland vokal
Magne Arnesen flygel
Organist fra domkirken
Håvard Fossum saksofon
Aksel Jensen bass
Tore T Sandbakken trommer
Medvirker gjør også domkirkeprest Elisabeth Thorsen.

Konserten er gratis og åpen for alle.
Velkommen til domkirken 17.10.2019 kl 11:00-12:15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visa mig vägen i Vadstena 2020

Konsert i Vadstena, Sverige med korverket Visa mig vägen

Koret Borre Vocale og dirigent Eli Rudland Næss sa høsten 2018 ja til å innlede samarbeid rundt det da ikke ferdige korverket Visa mig vägen.
Verkets tekst er av hellige Birgitta (1303 – 1373), også kalt Birgitta av Vadstena.
Musikk av Eli Helland.
Urfremføring i Borre kirke 27.10.2019.

I forbindelse med et internasjonalt Birgittasymposium i Vadstena august 2020 er hele koret med musikere og solist invitert til å fremføre verket i Klosterkyrkan.
Medvirker gjør da, i tillegg til solist Eli Helland:
Kristoffer Myre Eng orgel/piano
Tore Thorvaldsen Sandbakken trommer/perkusjon
Johannes Eick bass

Vadstena er et internasjonalt pilegrimsknutepunkt. Klostret som ligger der er ett av tre Birgittakloster i Sverige og har vært i drift siden Birgittas tid. Hennes levninger ligger i Klosterkyrkan der verket skal fremføres.

Det er en ære å få fremføre musikken så nært Birgittas opphav, i nærheten av hennes røtter og med klostret vegg i vegg.
Takk til professor Unn Falkeid ved UiO som ordnet denne invitasjonen.

 

Sommerjazz i Åsgårdstrand

Eli Helland trio

JAZZ på Rådhuset i Åsgrådstrand

Eli Helland har valgt fra øverste hylle blant Vestfolds mange flotte jazzmusikere

når hun har satt sammen sin jazztrio, og hun har vært så heldig å få med både
Magne Arnesen piano, Horten, og Johannes Eick bass, Eidsfoss, i dette prosjektet.
Sammen tolker de Hellands egen musikk, noen standardlåter og Bellman i jazzharmoniseringer.
En blanding av nytt og svært gammelt, noen av tekstene Helland har komponert musikk til stammer fra 1300-tallet.

Eli Helland er vokalartist, musiker og komponist og bor i kunstnerbolig i Åsgårdstrand.
Opprinnelig er hun fra Bergen. Har sang- og muiskkutdannelse fra Trondheim.
Hun er aktiv i nærmiljøet med solokonserter og har et stort korprosjekt sammen med koret Borre Vocale til høsten. Er ellers involvert i ulike prosjekt rundt om i landet. Hennes egen musikk finnes på strømmetjenester og Youtube.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pink Floyd The Wall med kor og solister

For fjerde gang setter jeg opp utdrag av Pink Floyd The Wall med kor og solister. Oppretter et prosjektkor som bruker påskedagene på å øve inn sangene. 2.påskedag blir det konsert med musikken på Torvet i Åsgårdstrand kl 16. De som ønsker å delta i dette prosjektkoret hører av seg til meg Eli Helland: tlf,: 995 18 603 eller på elihelland@hotmail.com.

Øvelse 17.,18.,19.,20. og 21.4 kl 16-20.
Generalprøve mandag formiddag og konsert 22.4.
Det koster kr 900,- å delta.
Ungdommer får kr 300,- i rabatt.
Overnatting kan ordnes.
Konserten vil være gratis og åpen for alle.
Du får tilsendt noter og lydfiler innsunget med din stemme slik at du kan trene.

Mørketid

Jeg skal skrive kormusikk. Innvendingene står i kø. Til og med hånlatteren er på jobb. Forklarer hvordan jeg feilvurderer meg selv, mine evner og kapasitet. Ha ha! Hvem tror jeg at jeg er!

Jeg tror ikke, jeg vet. Vet at jeg er et levende, skapende menneske. Som setter over alt annet i livet, muligheten til å skape egne uttrykk. Et menneske som lever for de rom der det oppstår dyp sjelelig kontakt med andre, via musikk. En som har en kraft og en ild i seg som lengter etter å brenne igjennom alle innvendinger og utsettelser, idealer og begrensninger.

Det koster. Alt skaper jeg selv. Fra bunnen. Ingen institusjoner eller organisasjoner støtter mitt arbeid. Det er enkeltpersoner som gjenkjenner det jeg formidler som holder mine hjul i gang.

Sårbart. Folk blir syke og faller fra, jeg blir syk. Ingen forsikring eller garanti. Og alt dette fordi jeg mangler evnen til å innpasse meg. Mangler evnen til å tilfredsstille andres forventinger og idealer. Passe inn i strukturer skapt av andre.
Jeg har nemlig mine egne. De er utviklet gjennom mange års mislykkelser.
Har fått så mange avslag at jeg har bygget et slott av dem.

Dette som står der og er. Og er.

 

Nå er det november. Mørket råder. Hva blir neste avslag? Det spiller nesten ikke noen rolle lenger. For jeg vet at jeg ikke kan være annet enn det jeg er, gjøre annet enn det jeg gjør. Fortsette å hevde at uavhengige, udefinerbare uttrykk har sin uvurderlige verdi. Dette levende som søker seg videre, inn i nye former. Som hensynsløst presser på innenifra og vil ut. Som ikke lar seg kue og dressere. Vilt, rått og ekte. Som tar seg uttrykk i en viskning, en vakker melodi, et brøl om rettferdighet.

Det lever noe sant og ekte i meg. Som ikke gidder å bry seg om strategier, ambisjoner eller taktikk. Som virker der det er og stadig ser etter muligheter for å eksponere seg slik som det til enhver tid er. Spontant og direkte.

Jeg er i mørket nå. I sumpen. Det stinker. Herfra skal det komme toner som skal klinge i kirkerommet neste høst. Nervesystemet i alarm. Vil beskytte meg mot den ytterste skam dette prosjekt kan medføre. Ta ingen sjanser, skriker det.

Jeg har det varmt der jeg sitter. Og trygt. Har mat i kjøleskapet og nok penger på konto ut måneden. Nære og kjære kommer og går. Er velsignet med gode arbeidsforhold av velgjørere. Det kanskje er derfor jeg kan orke gå inn i og stå i det jeg er på vei mot: opplevelsen av hjelpeløs tilkortekommelse.

Easy choises hard life.
Hard choises easy life.
So help me God.

 

 

 

 

 

Burning in all directions, 2018-11-10

Kafékonsert og utstilling.

Musikk – bilder – servering.

Denne ettermiddagen, i lokalet Torvet i Åsgårdstrand, dyrker Eli Helland det helt egne uttrykket og fremfører et utvalg av egenkomponerte sanger.

Billedkunstner Anne Aanerud (Risør) har laget digitale trykk til sangene.

Under konserten blir bildene til de enkelte sangene vist frem. På denne måten utvides opplevelsen både av sangene og av bildene.

Sangene finnes på strømmetjenester som Spotify og TIDAL. Søk på Eli Helland.

Anne Aanerud er billedkunstner bosatt i Gjerstad og virker blant annet som leder for Risør kunstpark. Bak seg har hun store utsmykninger og separatutstillinger. I dette prosjektet benytter hun digitale trykk til å kommentere Hellands sanger.

På konserte medvirker musiker og produsent Halstein Larsen på diverse instrumenter.

Serveringen er åpen. Alle rettigheter.

Billetter kjøpes på Vipps til Sølvi Foss, tlf 905 67 328 eller i døren. Pris kr 150,-.

OBS! Begrenset antall plasser.

 

Livet utfordrer

Flere ganger har jeg vært i denne posisjonen. Livet sier: Her kan du ikke bli stående. Enten tar du ett steg fram eller drar deg tilbake. Lar uverdigheten ta over, eller bryter deg løs enda ett hakk videre.

Valget er brutalt og selvsagt. Selvsagt, fordi jeg har barn og barnebarn. De skal ikke ha en mor/farmor som ga opp. Den arven akter jeg ikke å gi videre til kommende generasjoner.

Hvor lenge varer en suksess? Hvis jeg er heldig, noen dager. Forrige uke opplevde jeg stor suksess. Siden jeg av erfaring vet at den er ferskvare passet jeg på å ri på bølgen. Tok kontakt med personer og institusjoner, full av kraft og viten om min kapasitet. Men dessverre, nå overskygges sakte denne viten. Lag på lag av slør, og jeg er igjen fanget i motløshet, angst og gru. Balanserer så godt jeg kan med yoga og meditasjon, massasje, natur, gode venner og nære kontakter. Skrittet frem er nådeløst: jeg må legge hodet på hoggestabben hvis jeg skal komme dit jeg vil. Med meg selv og musikken min. Det beskyttede rommet er ikke lenger arena stor nok. Avvisning og avslag må risikeres.

Well, if that is what it takes.

Jeg har nemlig noe verdifullt å dele. Noe levende, urørt, unikt og opprinnelig. Som ikke påvirkes av konsepter og idealer. Som alltid er bra nok. Det tar seg uttrykk i sang og musikk. Når jeg utøver kommer jeg, og iblant andre, i kontakt med essensen i oss. Kall det selve livet. Om jeg ikke går dit visner jeg. Livet presser seg på og vil deles. Sier: Hei! Jeg er her! Ikke se deg blind på religion, rase, kjønn, forventinger eller andre kulturelle forskjeller. Jeg finnes her, livs levende, og vil bare nettopp det. Finnes. Uten å reduseres til form, innhold og innpakning. Sier selve livet. Og har valgt sangen som sin kanal akkurat hos meg.

Det skjer så mye vakkert når kraften slippes til. Ansikter og hjerter åpner seg. Opplevelsen av enhet inntreffer: vi er ett! Ingenting vesentlig skiller oss. Vi er mer lik enn ulik, og vi kan leve sammen på denne jorden i forståelse og respekt for de ulikheter som naturlig preger oss. Hvis vi finner og respekterer denne kilde til liv som vi alle springer ut fra og lar den være det aller viktigste.

Jeg kan ikke la mine personlige nevroser og angstnivåer stå i veien for livskraften.
I dag spurte jeg sønnen: Hva er det motsatte av å gi opp?
Svar: Kjøre på!

God uke!

Konsert, Fon kirke 2018-10-25

Denne konserten er en del av «Kirkekonserter for store og små» som arrangeres i Re uke 43 og uke 44.

VISA MIG VÄGEN – bønner etter hellige BIrgitta (1303 – 1373),
tonesatt og tolket av Eli Helland
fremført av jazz/kirkemusikktrio

Visa mig vägen och gör mig villig att vandra den er Birgitta av Vadstenas mest kjente sitat.
Utnevnt til Europas og alle pilegrimers skytshelgen tar hun sentral plass i katolsk praksis, særlig i sentrale Europa.

Hun regnes som Sveriges første kvinnelige forfatter og har etterlatt seg mer enn 600 nedtegnede himmelske åpenbaringer.

Fra den lille bønneboken «Trösta min själ» har Eli Helland valgt ut 10 bønner som hun har tonesatt og arrangert for vokal, orgel/piano og trommer.

Muiskalsk blir det et møte mellom jazz og kirkemusikk i et improvisatorisk landskap med tekstene i sentrum.
Hellige Birgitta er viden kjent for sin fryktløse og kraftfulle fremferd mot både paver og geistlige.

I bønnene er det heller hennes tvil og lengsel etter hjelp, støtte og veiledning som kommer til uttrykk.
Helland forundres selv over hvilken innvirkning disse 700 år gamle tekstene har på hennes liv, ja nesten daglig, og hun åpner opp for en dirkekte opplevelse av den tidløse kraft som ligger bak ordene.

Medvirkende:
Eli Helland vokal (Åsgårdstrand)
Kristoffer Myre Eng orgel/piano (Oslo)
Tore Thorvaldsen Sandbakken trommer (Trondheim)
Musikken ble spilt inn og utgitt i fjor og ligger på Strømmetjenester som Spotify og TIDAL.

Billetter kr.150,- ved inngang. Velkommen !!!

Event på Facebook