Artist
Musiker
Komponist

Eli Helland

Eli Helland har i 20 år vært aktiv jazzvokalist med forkjærlighet for Bossa Nova. På 80-tallet studerte hun musikk  og drama, film & teater ved NTNU i Trondheim. Etter 15 år i Sverige flyttet hun i 2005 til Oslo og har siden da i sine ulike prosjekt samarbeidet med blant andre Per Husby, Stig Hvalryg, Håvard Fossum, Tore Th Sandbakken, Magne Arnesen, Johannes Eick, Kristoffer Myre Eng, Marcus Andre Berg m.fl. Gjennom hundrevis av konserter på jazzklubber, institusjoner og i kriker, har de egne prosjektene utkrystallisert seg, og i dag er hun mest aktiv med egen musikk til tekster etter hellige Birgitta (1303 – 1373), med prosjektet Salmer & Jazz og med Bellmantolkninger i prosjektet Bellmania. I tillegg har hun viss solo-virksomhet med blandet program. 

Siden 2018 bor  Eli Helland i kunstnerbyen Åsgårdstrand, der hun er tildelt kunstnerebolig. De senere årene har interessen for komposisjon vokst seg sterk. I 2019 ble hennes korverk ”Visa mig vägen” urfremført i Borre kirke. Dette var en videreføring av materialet på CD’en ”Lär mig att älska” , som i 2017 ble spilt inn i Rainbow studio med Jan Erik Kongshaug ved spakene.  

Eli Helland er medlem av Kunstnerforeningen. Hun deltar også på arrangement i regi av Norsk Komponistforbund.  

Siden 2012 har Eli Helland band årlig hatt konserten Salmer & Jazz i Oslo domkirke, en konsert rettet mot byens sykehjemsbeboere og finansiert av Oslo kommune Sykehjemsetaten. Konserten resulterte i CD-utgivelse i 2013. Konsertene gjennomføres i samarbeid med ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen, og dette samarbeidet har igjen ledet til at Eli Helland for tiden komponerer musikk til Jon Fosses dikt fra diktsamlingen ”Lysande mørker”, som Thorsen og Fosse sammen har gitt ut.  

Konsertscener: 

Den norske opera
Oslo domkirke
Nidarosdomen
Oslo konserthus
Jazzklubber
Kirkemusikkfestivaler
Institusjoner
Festivaler 

Mottatte stipender: 

2019 – FFUK – Reisestipend Roma

2017 – Diverse støtte til turné langs pilegrimsleden Oslo-Trondheim 

2007 – Kulturrådet – prosjektstøtte til ”Sancta Birgitta”, nyskrevet oratorium av Henrik Ødegaard og Helene Rådberg med oppførelser i Nidarosdomen under Olavsdagene i 2008. Eli Helland var produsent og solist. 

2007 – Fritt ord – libretto til ”Sancta Birgitta”. 

1994 – Gävle kommunes kulturstipend 

Innkjøp: 

2019 – Horten kirkelige fellesråd – ”Visa mig vägen”


Utgivelser, CD og strømming: 

2017 – Utgivelse av 10 nye titler på strømmetjenester

2017 – ”Lär mig att älska” – bønner etter hellige Birgitta, musikk av Eli Helland 

2013 – ”Salmer & Jazz” – Bossa Intim

2013 – Burning in all directions – egen musikk i Singer- songwritersjangeren 

2001 – ”Simple as that” – egen musikk i Singer- songwritersjangeren 

Prosjekter

BELLMANIA

Bellmania tolker epistler og sanger og av Carl Michael Bellman.Tolkningene preges av at musikerne er godt forankret i jazzen.

LES MER »